Mondzorgkundige.com

Home > En ook voor U.

En ook voor U.

 

Een gezonde mond is van levensbelang!
Een gezond, schoon en stralend gebit en gezond tandvlees. Wie wil dat niet? Dat een gezond en fris gebit prettig is, dat weten we allemaal, maar in sommige gevallen is een goede mondgezondheid ook van levensbelang. Er zijn relaties aangetoond tussen de algemene gezondheid en een gezonde mond.


Diabetespatiënten.

Mensen met diabetes hebben vaker problemen met hun tanden en tandvlees. Dit kan komen door te veel suiker in het bloed. Daardoor kunnen er gaatjes en tandvleesaandoeningen ontstaan. Daarnaast is het ook weer zo dat de hoeveelheid bloedsuiker juist minder stabiel is bij problemen in de mond.

 


Zwangeren.

Door een verhoogde hormoonspiegel kan het gebit het tijdens de zwangerschap zwaar te verduren hebben. Hierdoor is er een verhoogd risico op gaatjes of tandvleesaandoeningen. Ook zijn er steeds meer aanwijzingen dat er een relatie bestaat tussen tandvleesaandoeningen en vroeggeboorten. Zwangere vrouwen met parodontitis (tandvleesaandoening waarbij het kaakbot is aangetast) lopen een groter risico om te vroeg te bevallen waarbij de baby te klein ter wereld komt.


Patiënten met hart- en vaatziekten.

Natuurlijk heeft het ontstaan van hart- en vaatziekten te maken met ongezonde eetgewoontes, roken, te weinig bewegen, stress en erfelijkheid. Maar er bestaat ook een verband tussen gebitsproblemen en de kans op hart- en vaatziekten. Dit komt vermoedelijk door schadelijke mondbacteriën die in de bloedbaan terechtkomen. De kans op hart en vaatproblemen bij parodontitis patienten is met 25 to 50% verhoogd en de kans op overlijden als gevolg van hart-vaatproblemen is vergroot met een factor 3. (Destefano)Jong geleerd…
Het is van belang om van jongs af aan aandacht te besteden aan de mondgezondheid. Bij een baby is het al belangrijk om vanaf het eerste tandje te gaan poetsen en te letten op het aantal eet- en drinkmomenten per dag. Zo kan aantasting van het gebit (bijvoorbeeld erosie en cariës) worden voorkomen en kan het gebit een leven lang mee! Een leven lang een gezonde mond Redenen genoeg dus om je gebit goed te verzorgen! Dit kan door tweemaal daags op de juiste manier te poetsen, tussen tanden en kiezen te reinigen en regelmatig een mondhygiënist te bezoeken. De mondhygiënist is er voor iedereen, van 0 tot 100 jaar! De mondhygiënist coacht je graag in het behouden van een gezonde mond.